x

Orderregistrering


hero-1

Svenska Retursystem bildades 1997 och har sedan dess vuxit mycket snabbt. Orsaken är att en stadig ström av företag ansluter sig till våra effektiva retursystem för returlådor, returhalvpallar och returhelpallar. Kort sagt; för att vi erbjuder smartare val!

Vi driver effektiva retursystem

Den svenska dagligvarubranschen var genom DLF, Dagligvaruleverantörers Förbund samt Svensk Dagligvaruhandel, först i världen med att starta ett gemensamt retursystem baserat på returlådor och returpallar. Företaget Svenska Retursystem AB bildades för att driva och utveckla systemet på uppdrag av de båda ägarna.

I Svenska Retursystems ansvar ingår att administrera, driva och utveckla dagligvarubranschens retursystem, så att det stegvis blir allt effektivare och ännu enklare att använda. Grundidén med systemet är att branschens distribution ska ske i returenheter i stället för i engångsemballage, exempelvis kartonger i wellpapp. Alla aktörer i branschen – leverantörer/producenter, grossister och handlare – har under årens lopp samverkat för att utveckla ett miljövänligt och kostnadseffektivt system.

Leverantörer och grossister ansluter sig till systemet genom att teckna avtal med Svenska Retursystem.

Frågor & svar

Nedan har vi samlat frågor och svar inom olika kategorier. Hittar du inte svaret på din fråga – kontakta vår kundservice.
Tel: 019-33 37 22, kundservice@retursystem.se

inspiration-2
Bert Rosenquist, Atria
Enkla att använda vid automatisk fyllning

Livsmedelskoncernen Atria är en av pionjärerna vad gäller att använda returlådor. Redan 2001 började lådorna tas i bruk vid dotterbolaget Gea’s blodpuddingfabrik i Saltsjö-Boo. Senare spreds användningen till fler av koncernens bolag, bland annat till köttproducenten Atria Lithells i Kumla.

”Jag hade förmånen att få vara med i den arbetsgrupp som arbetade med genomförandet av returlådorna i färskvarubranschen”, berättar Bert Rosenquist som är distributionschef på Atria.

Nu används alla Svenska Retursystems lådtyper samt returpallar för distribution till dagligvaruhandeln för den största delen av Atrias sortiment som innefattar smörgåsmat, kassler, leverpastej, falukorv och mycket annat.

”För oss är den främsta nyttan att returlådorna är hygieniska och enkla att fylla i våra automatiserade flöden. Dessutom ger de en bättre hantering i våra lager och terminaler”, konstaterar Bert Rosenquist.

inspiration-1
Torbjörn Kvist, ICA Maxi Erikslund
Ett gemensamt system som fungerar perfekt

I handlaren Torbjörn Kvists ICA Maxibutik är Svenska Retursystems lådor och pallar en naturlig del av vardagen. Alla modeller av lådorna, returhalvpallen och helpallen används flitigt i verksamheten.

“Med ett system baserat på returemballage värnas miljön och tonvis med skog sparas”, utbrister Torbjörn Kvist. Tidigare var han ansvarig för frukt- och grönt inom ICA Sverige.

I den rollen såg han tydligt att engångsemballage var ett slöseri med resurser och dessutom förorsakade en hel del merarbete i butik.

“Egentligen borde allt transporteras i returlådor. Varför många fortfarande envisas med att använda andra typer av emballage förstår jag faktiskt inte.”

“I vår butik får vi en hel del leveranser på pall. Eftersom returpallarna är hygieniska och lätta att hantera fungerar det utmärkt att ställa pallarna direkt i butik.”