Pressmeddelande 19 november 2020

​Grönt ljus för SRS returpall i frysen

Efter noggranna funktionstester och riskanalyser är Helpall grå nu godkänd av ICA, Coop, Bergendahls, Lidl och Axfood för användning till djupfrysta produkter. Detta underlättar logistiken för många livsmedelsproducenter.

–Det är mycket glädjande att branschen bestämt sig för att Helpall grå även kan hanteras i frysmiljö. Det kommer att bidra till mer hållbara och kostnadseffektiva varuflöden, säger Martin Hörberg, Förpacknings & Spårbarhetsansvarig på ICA Sverige.

Säkerheten går alltid först och både Svenska Retursystem och samtliga grossister har gjort egna riskanalyser och noggranna tester för att säkerställa att pallen är säker även i fryst miljö. Med hjälp av RISE har bland annat friktionstester genomförts. De visar att Helpall grå fungerar minst lika bra som en träpall i frysmiljö.

–Det här är goda nyheter för många livsmedelsproducenter som inväntat beslutet om att få börja använda pallen för djupfrysta produkter. Det underlättar deras vardag att ha samma lastbärare som i andra flöden, säger Kjell Frykenstam, marknadschef på Svenska Retursystem.

Om Helpall grå
Helpall grå är standardiserad och anpassad för automatisk hantering. Den tål hög påfrestning, är friktionssäker och väger 10 kg mindre än en EUR-pall. Pallens beräknade livslängd är 15 år. Helpall grå genererar 10 procent lägre koldioxidutsläpp än motsvarande träpall.

Kontakt
Kjell Frykenstam, Marknadschef, Svenska Retursystem, kjell.frykenstam@retursystem.se

Om oss

Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Alla aktörerer i branschen samverkar för att utveckla ett så effektivt och miljöanpassat system som möjligt. Distributionen sker med returlådor och returpallar.

Presskontakt

Brita Forsström
brita.forsstrom@retursystem.se
Tel: 0733-908 980