Pressmeddelande 25 augusti 2020

​Nytänkande finalister till Årets Hållbarhetsinitiativ 2020

Idag presenterades finalisterna till Årets hållbarhetsinitiativ. Priset delas ut vid den digitala Dagligvarugalan den 8 oktober. Bakom utmärkelsen står Svenska Retursystem och Pantamera.

- Vi har fått in rekordmånga nomineringar till Årets Hållbarhetsinitiativ och vi i juryn har haft ett tufft arbete. Vi är mycket stolta över de tre finalisterna som representerar helt olika verksamheter, men som alla på fantastiska sätt främjar livsmedelsbranschens arbete med hållbarhet, säger Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska Retursystem.

Juryn har enats om att finalisterna till Årets Hållbarhetsinitiativ är:

Axfoundation - Framtidens mat
Axfoundation driver ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel på Torsåkers gård, strax norr om Stockholm. Här samlas representanter från hela livsmedelskedjan för att hitta lösningar för ett hållbart matsystem. Till exempel goda och hållbara alternativ till kött och att minska beroendet av importerad soja. Under senaste året har deras arbete med att odla proteingrödor som kan växa i Sverige nått framgångar. Baljväxtfärsen gjord av sötlupin, åkerböna och gråärt har fått genomslag med ökande volymer i både dagligvaru- och restaurangbranschen. Axfoundations arbete på Torsåker har stor potential att göra avsevärd skillnad för Sveriges framtida livsmedelsförsörjning.

Forskarteamet Helen Williams och Fredrik Wikström från Karlstad universitet
Deras forskning har tagit död på många myter och gett viktig kunskap kring förpackningens roll för minskat matsvinn. Det handlar framför allt om att förpackningen ofta målas upp som en stor miljöbov, men är nödvändig för att transportera och skydda maten. Deras senaste studie visar bland annat att det är mer klimatsmart att välja portionsförpackat och mindre förpackningar. Forskningen har inte bara fått stort genomslag i Sverige, utan även internationellt.

Ekotipset
Ellinor Sirén som driver Ekotipset har över 250 000 följare och följarskaran ökar hela tiden. Hon brinner för enkla tips för en miljövänlig och giftfri vardag. Hon inspirerar på ett positivt sätt snarare än med pekpinnar och tycker att alla steg åt rätt håll är bra - även små! Det är Ekotipsets ”fel” att ättikan och bikarbonatet helt plötsligt blivit extremt populära produkter som alla ska ha hemma. Hon får oss att putsa, skura och gno med glädje: Roligt, klurigt och helt rätt i tiden.

I juryn för Årets hållbarhetsinitiativ sitter Katarina Lundell, Pontus Björkdahl, Louise Ungerth, Katarina Rosenqvist och Mi Andrén. 

Om oss

Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Alla aktörerer i branschen samverkar för att utveckla ett så effektivt och miljöanpassat system som möjligt. Distributionen sker med returlådor och returpallar.

Presskontakt

Brita Forsström
brita.forsstrom@retursystem.se
Tel: 0733-908 980