Pressmeddelande 10 november 2017

Svenska Retursystem firar 20 år i delningsekonomin

Du ser de gråa lådorna varje gång du går och handlar, men har förmodligen aldrig funderat över att de är en del av ett omfattande retursystem för dagligvarubranschens varuflöden. I snart två decennier har matproducenter, grossister och butiker delat på samma lådor och pallar för transporter av livsmedel.

Delningsekonomin är på frammarsch och får en allt större påverkan på samhället. Vi byter, lånar och köper saker av varandra som aldrig förr.

– För dagligvarubranschen är delningsekonomin ingen nyhet. Här har grossister, producenter och butiker delat på samma returlådor och returpallar i många år. En returlåda som ena veckan transporterar frukt & grönt till ICA kan nästa vecka transportera kött & chark till Coop, berättar Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

1997 bestämde sig dagligvarubranschen för att göra något åt det enorma resursslöseriet som det innebär att transportera livsmedel med engångsemballage. Svenska Retursystem bildades för att effektivisera och miljöanpassa branschens varuflöden.

Vilka positiva effekter har retursystemet uppnått?

  • Systemet har ersatt över 1,3 miljarder engångsemballage och flera miljoner träpallar sedan start.
  • Branschen har minskat sina koldioxidutsläpp. År 2016 minskade utsläppen av CO2 med 28.700 ton genom att man använde returlådor istället för engångsemballage. 
  • Alla som hanterar returpallar och returlådor längs med flödet har fått en mer hälsosam och ergonomisk arbetsmiljö. Detta tack vare pallarnas låga vikt, att de avger mindre damm och träflisor samt lådornas greppvänliga handtag som gör dem enkla att lyfta.
  • Minskat matsvinn. Lådornas stabila konstruktion skyddar innehållet, och i och med att lådorna släpper igenom luft minskar fukten och livsmedlen håller sig fräscha och får en längre hållbarhet.
  • Butikspersonal sparar mycket arbetstid och kan arbeta mer effektivt genom att de slipper sprätta upp och hantera kartonger.  

Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Alla aktörer i branschen samverkar för att utveckla ett så effektivt och miljöanpassat system som möjligt. Distributionen sker med returlådor och returpallar.

Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Alla aktörer i branschen samverkar för att utveckla ett så effektivt och miljöanpassat system som möjligt. Distributionen sker med returlådor och returpallar.

Om oss

Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Alla aktörerer i branschen samverkar för att utveckla ett så effektivt och miljöanpassat system som möjligt. Distributionen sker med returlådor och returpallar.

Presskontakt

Brita Forsström
brita.forsstrom@retursystem.se
Tel: 0733-908 980